Darmkanker

Darmkanker

In Wallonië ondergaat slechts één persoon op de tien, die ouder is dan 50 jaar, een systematisch onderzoek naar dikkedarmkanker, in Vlaanderen zijn dit 5 personen op 10. Nochthans treft deze ziekte 9000 Belgen per jaar en sterven er jaarlijks zo'n 3000 Belgen aan de gevolgen van deze kanker.

We hadden een gesprek met dokter Luc Colemont, gastro-enteroloog in Antwerpen en stichter van de VZW Stop Darmkanker. Hij dringt aan op het belang van de systematische vroegtijdige opsporing om de kans op genezing te verhogen.

Wat is kenmerkend voor darmkanker ?

Darmkanker is niet zo gekend, het is nochtans één van de ergste kankers. Het is de meest voorkomende en dodelijkste kanker na de longkanker bij de mannen en borstkanker bij vrouwen. Een kenmerk van deze kanker is dat hij zich ontwikkelt vanuit kleine tumoren die zich nestelen in de dikke darm en die over het algemeen goedaardig zijn: de zogenaamde poliepen. De kanker vormt zich heel langzaam. Sommige tumoren evolueren naar kanker (over een periode van 8 tot 10 jaar).

Gelukkig ontwikkelen niet alle poliepen zich tot kanker, maar wanneer zij na een darmonderzoek worden waargenomen, moeten zij verwijderd worden. Wij mogen aan deze ziekte geen enkele kans geven om zich te ontwikkelen !

Wat zijn de risicofactoren die deze kanker kunnen ontwikkelen ?

Darmkanker en poliepen zijn zeldzaam beneden de 40 jaar maar het frequentierisico versnelt vlug vanaf 50 jaar. Tabak, alcohol, overgewicht, een zittend beroep en een calorierijk dieet dat rijk is aan rood vlees en fijne vleeswaren, bevorderen deze kanker. Regelmatige fysische activiteit en een evenwichtige voeding gaan daarentegen helpen om deze kanker te vermijden. Deze eenvoudige aanbevelingen verminderen het risico met 25% om aan darmkanker te overlijden.

Er bestaan ook andere risicofactoren. Het risico op darmkanker verhoogt wanneer die al werd vastgesteld in de familie (ouders, broers en zusters, kinderen), vooral als die kanker op jongere leeftijd werd ontdekt. De kans op darmkanker “verdubbelt” indien iemand uit de familie van de eerste graad die heeft ontwikkelt.

Hierbij komt ook nog dat sommige familiale ziekten een verhoogd risico voor darmkanker met zich meebrengen, maar bij 8 op 10 gevallen ligt geen enkele familiale factor aan de basis.

“Een vroegtijdig systematisch onderzoek is de beste manier om zich te beschermen”

Wees alert bij sommige signalen

Sommige signalen moeten je aandacht krijgen. Deze kunnen vroegtijdige preventie van darmkanker vergemakkelijken. Deze signalen zijn :

  • bloed in de ontlasting
  • ongewone recente transitproblemen : buikloop of ongewone constipatie of de twee ongemakken die elkaar opvolgen
  • onverklaarbare, recente buikpijn 
  • gewichtsverlies zonder verklaring
  • Indien één of verschillende symptomen voorkomen moet je zo snel mogelijk je arts raadplegen. 

Door onderzoek voorkom je kanker

Je bent 50 jaar of ouder? Laat je onderzoeken. Heeft u een uitnodiging gekregen om u te laten onderzoeken voor een colorectale kanker ? Aarzel dan niet. Doe onmiddellijk de test om u ofwel gerust te stellen of om tijdig in te grijpen ! Spreek erover met uw arts!

Er bestaan ook zelftests die in de apotheek te verkrijgen zijn. Vraag hiervoor raad aan uw apotheker.

Voor meer inlichtingen: www.stopdarmkanker.be